هسته حیاتی گوگل آیا تاثیری در الگوریتم های رتبه بندی گوگل دارد؟
گوگل معیار های رابطه کاربری سئو تکنیکال را بر اساس موارد زیر ارزیابی می کند:
- سازگاری داشتن با موبایل mobile-friendly
- داشتن پروتکل HTTPS
- is free of intrusive interstitials
علاوه بر این سه فاکتور گوگل ۵ فاکتور دیگر نیز برای اندازه گیری رابطه کاربری اضافه کرده است که ما در این مقاله به سه مورد اصلی از آنها می پردازیم.
هسته حیاتی گوگل (Core Web Vitals) چیست؟
هسته حیاتی گوگل (Core Web Vitals) مجموعهای از معیارهای کاربری در ارتباط با سرعت، پاسخگویی و ثبات بصری است که به صاحبان سایت کمک میکند تا تجربه کاربری به اصطلاح ux
(user experience) را در صفحات وب اندازهگیری کنند.
معیارهای web vitals به دو دسته Core Web Vitals و non-Core web vitals تقسیم می شوند.
هسته حیاتی گوگل (Core Web Vitals) شامل:
- Largest Contentful Paint) LCP)
- First Input Delay) FID)
- Cumulative Layout Shift) CLS)
non-Core Web Vitals شامل :
- Total Blocking Time) TBT)
- First Contentful Paint) FCP)
- Speed Index) SI)
- Time to Interactive) TTI)
در این مقاله به تعریف مفصلی از سه معیار هسته حیاتی گوگل می پردازیم.
(Largest Contentful Paint) بزرگترین رنگ محتوا LCP
این معیار که به اختصار به آنها LCP می گویند مربوط به مدت زمانی می شود که بزرگترین باکس متن یا عکس در صفحه ی شما لود شود. در واقع هدف آن اندازه گیری مدت زمان لود بزرگترین المان صفحه است.
نحوه ی امتیاز دهی LCP چگونه است؟
- خوب(good):اگر سرعت لود کمتر یا مساوی ۲.۵ ثانیه باشد.
- نیاز به بهبود(Needs improvemen):سرعت لود بیشتر از ۲.۵ ثانیه و کمتر یا مساوی ۴ ثانیه باشد.
- ضعیف (poor):سرعت لود بیشتر از ۴ ثانیه باشد.
- Good: <= 2.5s (2.5 seconds or less)
- Needs improvement: > 2.5s <= 4s (between 2.5 and 4 seconds)
- Poor: > 4s (more than 4 seconds)
چه چیزهایی باعث ضعیف شدن LCP می شود؟
می توان گفت دلایل بیشماری برای امتیاز ضعیف LCP وجود داشته باشد، به عنوان مثال زمان پاسخدهی سرور زیاد، جاوا اسکریپت و CSS با رندر مسدود شده، و اینکه بزرگترین منابع محتوای شما بیش از حد سنگین است و بارگذاری آن به زمان زیادی نیاز دارد.
راه حل های بهبود LCP کدامند؟
شما می توانید برای بهبود در این معیار کارهای بیشماری انجام دهید مثلا با بهینه سازی مسیر رندر صفحات، کد های CSS صفحات و تصاویر می توانید تا حدودی سرعت لود صفحه ی خود را افزایش دهید.
معیار First Input Delay) FID) یا تاخیر ورودی اول
این معیار که به اختصار به آن FID می گویند مربوط به مدت زمانی است که طول می کشد تا کاربر با سایت شما تعامل برقرار کند و پاسخ دریافت کند حالا یعنی چی بگذارید با یک مثال این مورد را روشن کنیم مثلا شما در سایتی می خواهید ثبت نام کنید هنگامی که روی المان ثبت نام کلید می کنید پردازشی صورت می گیرد fID مدت زمان این پردازش را اندازه گیری می کند به عبارتی زمان بین اقدام کاربر و پاسخ وب سایت.
نحوه ی امتیاز دهی FID
- خوب(good):سرعت پاسخ کمتر یا مساوی ۱۰۰ میلی ثانیه باشد.
- نیاز به بهبود (Needs improvement): سرعت پاسخ دهی بیشتر از ۱۰۰ میلی ثانیه و کمتر مساوی ۳۰۰ میلی ثانیه باشد.
- ضعیف (poor):سرعت پاسخ بیشتر از ۳۰۰ میلی ثانیه باشد.
یکی از دلایل رایج برای کسب امتیاز ضعیف در FID این است که رشته اصلی مرورگر
(a browser’s main thread) مشغول تجزیه و اجرای کد جاوا اسکریپت است. هنگامی که رشته اصلی مشغول باشد نمی تواند به تعامل کاربر پاسخ دهد.
راه حل های بهبود FID
اگر می خواهید امتیاز FID خود را بهبود ببخشید، باید به دقت به آنچه که مرورگر را از پاسخ به موقع دادن باز می دارد نگاه کنید. نمونه هایی از کارهایی که می توانید برای بهبود امتیاز FID خود انجام دهید عبارتند از:
کاهش زمان اجرای جاوا اسکریپت
به حداقل رساندن کار انجام شده در رشته اصلی (main thread)
کاهش تأثیر کدهای شخص ثالث.
معیار Cumulative Layout Shift) CLS)
این معیار که به اختصار به آن CLS می گویند نسبت به دو معیار قبلی که اشاره شد از لحاظ معیار اندازه گیری فرق دارد، به عبارتی برخلاف اینکه مدت زمانی ار اندازه گیری کند به ثبات ظاهری سایت می پردازد به عبارتی مثلا هنگامی که روی لینک منو در صفحه کلیک می نمایید بقیه المان های صفحه با باز شدن منوی سایت بهم نریزد .
می توان گفت هدف آن اندازهگیری «پایداری بصری» صفحه است، زیرا به شدت بر تجربه کاربر تأثیر میگذارد. CLS هم در داده های میدانی و هم در داده های آزمایشگاهی موجود است. هرچه امتیاز CLS کمتر باشد، ثبات بصری بهتری خواهد داشت.همانطور که اشاره شد
CLS مانند معیارهای دیگر در ثانیه اندازه گیری نمی شود بلکه به عناصری که بین دو قاب حرکت می کنند که عناصر ناپایدار نامیده می شوند ، مربوط می شود و حرکت آنها را در نمای دید اندازه می گیرد. امتیاز تغییر طرح حاصل از دو جزء است: "کسری ضربه" و "کسری فاصله".
"کسر ضربه" ناحیه ای از دریچه دید است که عنصر ناپایدار در هر دو فریم می گیرد:
"کسری فاصله" بزرگترین فاصله ای است که عنصر ناپایدار بین هر دو فریم حرکت می کند، تقسیم بر بزرگترین بعد دید (عرض یا ارتفاع):
این امتیاز همانطور که خودتان میدانید بر اساس سرعت نیست. در واقع با توجه به وجود مشکلات در صفحه سایت شما، نمره ای به آن صفحه داده میشود که از 0.1 شروع شده و بالا میرود. هر چه این امتیاز بیشتر باشد، اوضاع وخیم تر است.
نحوه ی امتیاز دهی CLS
معیار امتیاز دهی در این معیار با توجه به وجود مشکلات در صفحه تان هست .هرچه امتیاز بیشتری کسب نمایید یعنی ایراد های مربوطه بیشتر است.
- خوب (good): امتیاز کسب شده کمتر مساوی ۰/۱
- نیاز به بهبود (Needs improvement): امتیاز کسب شده بیشتر از ۰/۱ و کمتر مساوی ۰.۲۵
- ضعیف (poor): امتیاز کسب شده بیشتر ۰.۲۵ باشد.
به هم ریختگی ثبات صفحه اغلب به خاطر تصاویر یا تبلیغات با ابعاد غیر قابل تعریف ،منابعی که به صورت ناهمزمان بارگیری می شوند و مواردی که عناصر مختلف به صورت پویا به صفحات اضافه می شوند رخ می دهد.
راه حل های بهبود CLS
شما می توانید از تغییرات غیرمنتظره چیدمان صفه با به کارگیری مواردی که اشاره می شود، جلوگیری کنید به عنوان مثال. با درج ویژگی های اندازه برای تصاویر و ویدیوهای خود و یا عدم درج محتوا در بالای محتوایی که قبلاً بارگذاری شده است.
ابزارهایی جهت اندازه گیری هسته حیاتی گوگل (Core Web Vitals)
حالا که درباره معیار های هسته حیاتی گوگل می دانید وقت آن رسیده به ابزارهایی که می توان به وسیله ی آنها این فاکتور ها را اندازه گیری کرد اشاره کنیم
- Page speed insights
- Google Search Console
- LightHouse
- web vital extension
- gtmetrix.com
البته توضیحات این ابزار ها خارج از این مقاله می باشد اما به طور کلی موارد بالا بهترین ابزار هایی است که در این حوزه قرار دارند است.
منبع: سایت contentking
مترجم: امیر عطا عجمی
توضیحات هسته حیاتی گوگل